Milyen a tökéletes hálószoba?

6 szempont, melyek segítségével kialakíthatjuk a tökéletes hálószobát, mely biztosítja számunkra a kényelmes alvást

Biztosan sokan gondolták már vágyakozva a különböző lakberendezési magazinokban látott, gyönyörűen berendezett, ámulatba ejtő hálószobák fotói láttán, hogy „nekem is kellene egy ilyen szép szoba!”. Pedig a tökéletes hálószoba megteremtése nem luxus, és nem is titok!

Ön tudja, hogy milyen az igazán jó hálószoba?

Most elárulok néhány praktikát és trükköt, amivel ideálissá varázsolhatja saját hálószobáját!

1. A hálószobát alvásra, pihenésre használja

Mivel az alvás minősége befolyásolja az egészségünket, ezért igyekezzünk a hálót kizárólag alvásra használni. Ne ez legyen a dolgozószoba, edzőterem, se otthoni mozi. Száműzze innen a számítógépet, a tévét és ne tartson itt semmilyen testedzésre használatos gépet sem.

2. A berendezése legyen egyszerű és letisztult

A robosztus vagy nagyon magas, sötét színű bútorok helyett inkább világos, pasztellszínű bútorral rendezze be a hálót. Rendkívül lényeges szempont az ágy és a matrac minősége. Az ágy magasságát saját test-magasságához válassza! Ne legyen se túl alacsony, se túl magas. Akkor kényelmes, ha az ágy szélén ülve pont leér a lába a padlóig.

3. A tökéletes hálószobában rend van

Leginkább ebben a helyiségben fontos, hogy igyekezzen rendet tartani.  Egy átláthatatlan káoszban lehetetlen kikapcsolódni! Az egész szobát elborító ruhák, könyvek és egyéb fontos kacat zavaróan hat a lelkünkre. Ebben a szobában mindenképpen törekedjünk a rendre. A rendezettség az itt lévő szekrények belsejére is vonatkozik.

4. A színekről se feledkezzünk meg

Legyen szó a szoba falának színéről, szőnyegekről, takarókról vagy párnákról, a megfelelő szín kiválasztása is kardinális lehet. Kerüljük az élénkítő, vad színeket!

A vörös színt inkább csak egy szexi hálóruhánál válasszuk, a háló színének nem ajánljuk. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a kellemes, megnyugtató színű szobákban alszunk jól. Az olívazöldet, halvány pasztellkéket, bézs és krémszíneket bátran választhatjuk, mint a pihentető éjszaka zálogát.

5. Legyen sötétben!

A fény az egyik leginkább zavaró tényező, mely erősen befolyásolja az ember alvás/ébrenlét ciklusát. Ezért lényeges, hogy megfelelő módon biztosítva legyen a tökéletes besötétítés lehetősége. Ideális esetben sötétítő függönnyel, redőnnyel vagy reluxával lehessen teljes sötétséget csinálni, hogy még az utcai lámpák se tudják megzavarni a nyugodt alvást.

Fontos még, hogy a helyiségben lévő világító elektromos készülékeket lefekvés előtt mindig húzzuk ki a konnektorból. Ha másképp nem megy, takarjuk le őket! Hatásos trükk, ha a hálószobában lévő lámpákban melegfényű izzókat használunk. Ezek szintén segítenek a könnyű álomba szenderülésben.

6. Maradjon a természetes megoldásnál!

Az ágynemű ne legyen műszálas, hiszen az nem szívja fel az izzadtságot éjszaka és könnyebben beleizzad. Erre általában éjszaka felriadhat, ezzel megszakítva az alvási ciklusát. Emellett nagyon sokan szenvednek allergiában. Vannak, akik a házi porra, vagy különböző atkákra allergiások, amelyek a műszálas anyagokban kimondottan jól érzik magukat.

A természetes alapanyagokból (pl. kasmír-merinó) készült ágynemű kiválóan hozzásegíti a pihenni vágyót, hogy egész éjjel jól aludjon. Használata nem allergizál és télen-nyáron kellemes aludni benne. A gyapjú tulajdonsága, hogy az izzadságot elnyeli, így nem kell nyirkosan ébrednünk, míg télen körbeölel a puhaságával és így gondoskodik kényelmünkről.

Ha már a tökéletes hálószoba megvan, akkor
további hasznos tippeket a jó alváshoz itt olvashat »