Huzattal vagy nélküle?

Vannak a lekvárt kalácson magában evők és vannak, akik vajat is kennek a dzsem alá. Vannak az esti fürdés és vannak a reggeli zuhanyzás mellett szavazók. Vannak a nyári vakációt és vannak a téli pihenést kedvelők. És ugyanígy két táborra oszlanak az ágyneműt huzattal vagy huzat nélkül használók. Ön melyik táborba tartozik?

Mi szól az egyik és mi a másik mellett?

Az egyértelmű, hogy a tiszta, kellemes tapintású ágynemű nélkülözhetetlen a jó alváshoz, de érdemes-e ágyneműhuzatot használni? Furcsának találja a kérdést? Pedig nem az! Olvasson tovább!

Tollból vagy szintetikus anyagokból készült termékeknél elengedhetetlen, hogy huzatot használjunk. A huzat anyaga lehetőleg valamilyen természetes anyag: pamut vagy lenvászon legyen és legalább kéthetente cseréljük! Tisztításnál figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint szabad levegőn száradjon a huzat és amelyiket lehet, ki is kell vasalni, mielőtt felhúznánk.

De tényleg?! Van olyan ember, aki nem használ huzatot?

IGEN! Mégpedig egyre többen! Ez pedig azért van, mert egyre nő azok száma, akik a természetes alapanyagú ágyneműket részesítik előnyben, hiszen ők már tudják: leginkább ez biztosítja számukra a “tökéletes alvás” élményét.

A huzat-használatnál pedig valójában az ágynemű anyaga az egyik fő meghatározó. Ha valódi, prémium minőségű kasmírgyapjú ágyneműben alszunk, nincs szükség huzatra. Hogy mégis használunk-e, csupán esztétikai kérdés. Vannak, akik szeretik, ha kéthetente megújul az ágyuk egy-egy új dizájnú ágyneműhuzattal és vannak, akik szeretik extrán megóvni a nemes anyagból készült ágyneműjüket. Ők a “mi használunk huzatot” kemény mag.

És vannak azok az újítók, akik feltehetően – mint legtöbbünk – szintén úgy nőttek fel, hogy a huzat-nem huzat sosem volt kérdés. Ők viszont ma már (kizárólag magában) kasmír-merinó ágyneműt használnak, amely – lévén: különböző színekben is létezik – huzat nélkül is a háló dísze lehet. Ez az anyag, tulajdonságának köszönhetően sem igényel folyton cserélendő “csomagolást”, hiszen a testünknek kellemes vele az érintkezés. Az igazi kasmírgyapjú lanolint tartalmaz, amely egyrészt ápolja a bőrt, másrészt az anyagot is védi a koszolódástól.

De azért én mégis szeretnék a kasmíromra huzatot húzni! Lehet?

Persze, hogy lehet! A kasmír-merinó ágynemű különlegessége, hogy a természetes alapanyagú huzaton keresztül is kiválóan érezhető pihe-puhasága és alvásminőségünkre kifejtett jótékony hatása. Természetesen az ágynemű szellőztetéséről és tisztításáról azért továbbra se feledkezzünk meg! A valódi, prémium minőségű kasmírgyapjú ágyneműt már lehet mosógépben tisztítani, de mindig kövessük a címkén látható utasításokat!

És ameddig mosunk, kenjünk magunknak egy lekváros kenyeret. Vajjal vagy anélkül…