A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak?

A válasz nagyon egyszerű: igen. De vajon miért és mennyivel többre? Nézzük meg mi áll pontosan emögött a biológiai igény mögött.

Ma már tudományos bizonyíték van arra, hogy a nőknek van szüksége több alvásra. Dr. Jim Horne, a brit alváskutató központ igazgatója szerint

a nőknek átlagosan húsz perccel több alvásra van szüksége, mint a férfiaknak.

Vajon ez miért van így?

A kutató rámutatott arra, hogy a nők sokkal több feladat elvégzésére képesek és egy időben akár több dologra is tudnak figyelni, míg a férfiak egyszerre csak egy feladatra tudnak koncentrálni. Emiatt viszont a nők szellemileg jobban elfáradnak a nap végére, hiszen sokkal jobban igénybe veszik az agyukat, mint a férfiak, ami nagyobb alvásigényt eredményez.

A tökéletes felfrissüléshez átlagosan 6–8 óra alvásra van szüksége egy felnőtt embernek. Nők esetében ezt az időszakot több különböző külső tényező zavarhatja. Mik is ezek?

  • menstruációs ciklus,

  • alvás minősége a terhesség alatt

  • alvás minősége és mennyisége a gyerekek születése után jó néhány éven keresztül,

  • az anyasággal járó felelősségtudat felerősödése,

  • a menopauza alatti időszak kellemetlen mellékhatásai

Így sajnos hiába van több alvásra szükségük a hölgyeknek, mégis a férfiak alszanak hosszabban és egyben nyugodtabban.

A szakember szerint a nők alvásának minősége nagymértékben kihat életminőségük egészére is, ráadásul a kutatások szerint kétszer több nő szenved alvászavarban, mint férfi. A rosszul alvó hölgyek sokkal többet is stresszelnek mindenen, ami lelki betegséghez is vezethet.

Ezért nagyon fontos, hogy ha kevesebb időt is tud aludni egy nő, az az időszak viszont minőségi alvást nyújtson számára. Hogyan aludhatunk nyugodtabban? Kövesse oldalunkat és hamarosan erről is olvashat!

Aludjon jól!