Mi köze az iskolai őszi szünetnek a pelékhez?

A múlt heti iskolai őszi szünetben volt idő kikapcsolódni, kirándulgatni, s bár tananyag nélkül nem maradtak a gyerekek – ráadásul a lányomnak a kötelező olvasmányt is be kellett fejeznie ezekben a napokban -, azért nekünk sikerült pihennünk is. 

Na de hogy lesz ebből Kaschmir Gold blogbejegyzés? Olvassátok!

Harmadikos lányomnak az őszi szünet végére Berg Judit: Rumini című könyvét kellett kiolvasnia. Annyi jót hallottunk már a szerzőről és könyveiről korábban – a lányom pedig amúgy is sokat olvas -, hogy úgy döntöttem: ezt a könyvet én olvasom fel a gyerekeknek. Így az elsős fiam is élvezhette Rumini izgalmas kalandjait estéről estére. A könyvnek hamar a végére értünk. Volt olyan este, amikor nem lehetett egy fejezet után megállni, annyira lebilincselő volt például a Pelevárban játszódó események sorozata. De kik azok a pelék?

A történetben szereplő patkányokról, egerekről sokat hallunk, ismerjük őket, de milyen állat a pele? – kérdezték a gyerekek. Utánaolvastunk, képeket néztünk ezekről a kisállatokról, akikről többek között az is kiderült, hogy októbertől áprilisig téli álmot alszanak. És itt el is érkeztünk az elsős környezetismeret tanulmányokhoz, hiszen erről a jelenségről pont ekkor tanulnak a gyerekek.

Az őszi szünetben mi is átismételtük, amit egy 6-7 éves gyereknek tudnia kell az őszi időjárásról, beszélgettünk az ilyenkor érő zöldségekről, gyümölcsökről, az év ebben az időszakában jellemző természeti jelenségeiről, mint például a különböző állatfajok életmódja, viselkedése. Megemlítettük az ilyenkor melegebb éghajlatra költöző madarakat és azokat az állatokat is, akik ilyenkor készülnek arra, hogy nemsokára téli álmot aludjanak.

De mi felnőttek, vajon tudjuk-e, hogy miért alszanak téli álmot a mókusok, hörcsögök, sünik vagy akár a már említett pelék?

Egyrészt a hideg ellen keresnek menedéket, de a legfőbb ok, amiért ilyenkor elvonulnak, az a táplálék szűkössége ebben az időszakban. A természet csodálatos: ezek a kis rágcsálók, a rovarok, a denevérek vagy akár a medve is, mind-mind tudják, hogy a hideg beálltával menedéket kell keresniük, ahol átvészelhetik a hidegebb, táplálékszegény időszakot. Vagyis tulajdonképpen a téli álmuk időszakában túlélik a telet, hogy a tavasz beálltával tovább élhessék életüket.

Téli álom. Ez lenne számunkra is a megoldás?! A hosszú élet titka? 

Azt azért nem, hisz az emberi test nem így működik – bár biztos nagyon sokan szívesen elvonulnának néhány nap vagy akár néhány hét alvó-kúrára.

Tévednék?

Ha igazam van, akkor vajon mi, emberek, miért nem alszunk eleget? Mi miért nem figyelünk eléggé a természet jelzéseire? Miért nem vesszük észre, ha álmosak, fáradtak, napok, akár hónapok óta kialvatlanok vagyunk?! Vagy ha észrevesszük, miért vagyunk hajlamosabbak kávét, energiaitalt fogyasztani, elbagatelizálni a fáradtságot vagy épp “normálisnak” betudni azt, hogy az ásítozás, a félkómás állapot a mindennapi élet része?

PEDIG NEM AZ!

Az alvás nagyon fontos fiziológiai szükségletünk, hiszen testünk ebben a természetes pihenőállapotban regenerálódik. Mindemellett nagyon fontos tisztában lenni azzal is, hogy a kialvatlanság jelentősen rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszer védekező képességét.

Ezért egészségünk megőrzése érdekében figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra…

… s egy jó könyv olvasásához vackoljuk be magunkat egy pihe-puha takaróval, mint télen a pelék.