Tinikori lustaság vagy fizikai szükséglet?

Sok szülő panaszkodik, hogy tinédzser gyermeke nehezen kell reggelente, így idegtépő a reggeli elindulás. Akár tízszer is szólni kell nekik, míg végre kikászálódnak az ágyból és elindulnak a fürdő felé. És a hétvége? Akkor persze lehetne hosszabb ideig aludni, na de délig?! Nem túlzás ez?

Ismerős helyzet?

Kedves tinédzserkorú gyerekek Szülei!

A nagyon rövid válaszunk: NEM, nem túlzás!

Biológiai magyarázat, hogy ebben a korban a gyerekek hormonális átalakuláson mennek keresztül. Ez nem újdonság, évtizedek óta tudjuk. De azt talán már kevésbé, hogy emiatt náluk a melatonin nevű hormon termelődése később indul be a nap folyamán. Ennek “köszönhetően” – igen, átérezzük, nekünk is vannak tizenéveseink, annyira nem köszöngetünk mi sem – szóval emiatt a tinik hajlamosak sokáig fennmaradni, később lefeküdni. Ez viszont azt vonja maga után, hogy a kelés ideje is későbbre tolódik tolódna, hiszen a napi 8-9 órának azért meg kell lennie ebben a korban ahhoz, hogy ne keveredjenek a gyerekek alvásadósságba.

A serdülőknek szükségük van arra, hogy élvezhessék az alvás előnyeit.

A folyamatos alváshiány serdülőknél komoly mentális egészségügyi problémákkal járhat együtt (ilyen lehet a depresszió vagy nagyon szélsőséges esetben akár az öngyilkosságon való gondolkodás). A nem elegendő mennyiségű alvás fizikai tüneteket is okozhat és az iskolai teljesítményen is ronthat.

Hagyjuk tinédzser gyerekeinket annyit aludni, amennyi jól esik nekik és – ha már az iskolarendszeren nem tudunk változtatni és a vekkernek reggel korán kell csörögnie – akkor mi, szülők alkalmazkodjunk a gyerekek szükségleteihez!

Természetesen vannak különböző praktikák, amivel mi is biztosíthatjuk számukra a pihentető és elegendő alvást – azon túl, hogy egyszerűen hagyjuk őket addig aludni, ameddig csak szeretnének. Erről egy későbbi blogbejegyzésben írunk majd!