8 tipp a nyugodt alvásért

Az elegendő mennyiségű és minőségű pihentető, nyugodt alvásért Ön is sokat tehet.

Íme 8 tipp, hogy éjszakái nyugodtak legyenek.

1. Elektromos vezetékek

Fontos, hogy az ágy alatt ne fussanak elektromos vezetékek, hiszen elektroszmogmentesen sokkal pihentetőbb lesz az éjszaka.

2. Tükör

Ha megoldható, egyáltalán ne legyen tükör a hálószobában, de legalábbis ne az ággyal szemben legyen elhelyezve.

3. Fény

Sokat segít, ha teljesen besötétítjük a szobát. Erre a redőny, vagy egy igazi vastag, szép sötétítő függöny a jó megoldás.

4. Elektromos készülékek

A lehető legtöbb elektromos kütyüt a hálószobán kívül kell tartani.  A legjobb megoldás, ha a mobil be se kerül a hálóba.

5. Színek

Figyelni kell a színekre! A hálószobának legyen kellemes, megnyugtató színe. A pasztellszínek például tökéletesen illenek ide. A levendulaszín vagy a halvány oliva, esetleg mentazöld tökéletes hangulatot teremt: pihenteti a testet-lelket.

6. Friss levegő

Fontos a rendszeres szellőztetés, mert ha folyamatosan van elég friss oxigén a szobában, az segít végigaludni az éjszakát. Ez nyáron egyszerűbb, mert a nyitott ablak biztosítja a levegőcserét, de télen is fontos, hogy naponta – akár többször is – szellőztessünk. A legjobb, ha elalvás előtt 5 percre kereszthuzatot csinálunk. Egy jól átszellőzőtt levegőjű háló a nyugodt éjszaka egyik záloga.

7. Megfelelő hőmérséklet

A pihentető alváshoz a hálószobában a 18-20 ◦C a megfelelő hőmérséklet. Sokaknak ez akár hidegnek is tűnhet, de ennél nem érdemes jobban befűteni, mert könnyebben felébredhet, ha túlságosan melege van. Megfelelő minőségű ágyneműben pedig garantáltan nem fog meghűlni sem.

8. Megfelelő ágynemű

Az ágyneműt minden használat után rázza fel, szellőztesse sokat (pollen allergiások elsősorban télen). Használjon minőségi, lehetőleg természetes alapanyagú ágyneműt, hiszen ez is nagymértékben hozzájárul a nyugodt alváshoz.

Ha ezt a 8 egyszerű szabályt betartja, sokkal jobban fog aludni és reggel kipihentebben ébred majd!

Aludjon jól!

Korábbi blog posztunkban arról írtunk, vajon a nőknek tényleg több alvásra van-e szüksége, mint a férfiaknak.

A cikket itt olvashatja »